A Jövőbarát Alapítvány új programmal bővíti tevékenységét, melynek célcsoportja azok a várandós vagy gyakorló anyukák, akik korábban rendszeresen látogatták az alapítvány programjait.

Kiemelten fontosnak tartjuk a "Kapaszkodó" elindítását a fiatal édesanyák számára.  Közülük sokan túl fiatalon, felkészületlenül csöppentek a gyermekvállalásba, személyiségfejlődésük során még nem alakult ki a családalapításhoz és önmaguk eltartásához szükséges felelősségvállalásuk. Mindezt nehezíti, hogy szinte mindannyian nehéz anyagi háttérrel és kevés vagy szinte semmilyen szülői érzelmi támogatással nem rendelkeznek.

Az alapítvány és a támogatók az utóbbi másfél évben már elvállalták az egyik fiatal anyuka támogatását főként természetbeni adományok (pelenka, élelmiszer, gyógyszer) formájában. Ennél is fontosabb és hosszabb távú küldetésünknek tekintjük, azt hogy ezek a lányok megkaphassák azt a lelki és erkölcsi támogatást, biztatást és megerősítést is, mely megalapozhatja, hogy felelős szülőkké válhassanak és képesek legyenek saját életüket vezetni.

Terveink

-        Programunk családra és életre nevelő program is, melynek a vezetését az alapítvány egyik gyakorló anyukája vállalja.

-      Heti egy alkalommal, hétfői napokon, térítésmentesen várjuk az anyukákat és gyermekeiket. Rendszeresen hívnánk szakmailag elkötelezett védőnőket, szakápolókat a kerületből, akik türelemmel, barátsággal, tapasztalatok átadásával csoportos beszélgetések keretében bővítenék a gyermekgondozás elméleti és gyakorlati ismereteit.

-      A foglalkozás kiváló lehetőség arra is, hogy a lányok egymással megosszák saját tapasztalataikat, hogy meg tudják fogalmazni azokat a nehézségeiket, melyekben segítségre szorulnak. Természetesen az örömteli pillanatok és apró sikerek hangsúlyozása, újra átélése, megosztása is fontos.

-      Célunk a készségeik, a problémáikkal való megbirkózási képességük fejlesztése. A beszélgetések során fejlődik önismeretük, szakember segítségével, szituációs játékokkal megtanulhatják a konfliktuskezelés megfelelő módját, felfedezhetik belső erőforrásaikat.

-        A program elindítása arra is alkalmas, hogy közösségbe vonzza az izoláció érzésével küszködő anyukákat, hogy lehetőséget teremtsen egy kellemes, önfeledt délután eltöltésére, ahol azt érezhetik, hogy nincsenek egyedül.

-      A zavartalan foglalkozások érdekében az anyukák gyermekeinek kialakítanánk egy játszó-rugdalózó kuckót, ahol gyermek felügyeletet biztosítunk erre az időre. Lehetőséget adunk arra is, hogy ha egy édesanyának valami elintéznivalója akad, addig vigyázunk gyermekére.

-        Segíteni kívánjuk az anyákat abban, hogy tanulmányaikat befejezhessék, illetve tovább tanulhasson, ha a gyermek nappali intézményes felügyelete (bölcsőde, óvoda) megoldható.

-        Fontos, hogy szükség esetén az álláskeresésben is segítséget kaphassanak (pld. internet használat, önéletrajz és motivációs levél megírásában nyújtott segítség, bemutatkozásra felkészítő beszélgetés stb.)

-      Igény szerint praktikus háztartási és egészséges életmódra nevelő tanácsokkal, gyakorlati segítséggel (pl. közös sütés-főzés, takarékos bevásárlás) is kívánunk szolgálni.

-      Szeretnénk a lányoknak segítséget nyújtani egy szakma, érettségi vagy mesterség megtanulásában, ehhez az igényeikhez mérten támogatást kapnának a tanulásban, a megfelelő szakma keresésében, akár úgy is, hogy az alapítvány klubhelyiségében szerveznénk kihelyezett oktatást.

-        Lehetőséget szeretnénk nyújtani alkotó tevékenység biztosítására, közös műhelymunkára is, mely közben nem csak kikapcsolódhatnak az anyukák, hanem pld. alkotásaikkal díszíthetik otthonaikat, készíthetnek használati tárgyakat, ajándékokat.

-      Terveink között szerepel adományok gyűjtése a rászoruló anyák és gyermekeik részére, minden olyan kellék, eszköz, ruhanemű, élelmiszer formájában, amire szükségük van, de nem mindig tudják önerőből megvásárolni.

Jelenleg 9 rászoruló anyukáról van ismeretünk, az első meghirdetéskor rögtön hatan jelezték, hogy nagyon szeretnének részt venni ezen a programon. Olyan szocializációs közeget szeretnénk részükre és gyermekeik részére biztosítani ahol továbbra is empatikus környezettel, támogató segítséggel találkoznak és megerősödhetnek szülői szerepükben.

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME